Midsummer Day 2

DSC_0006

Lauantai, eli juhannuspäivä hipo kans täydellisyyttään. Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, lämpöasteita yli 20, aamupalaks paistettu amerikkalaisia pannareita ja mansikkahilloa. Aamupalan ja välikuoleman jälkeen lähettiinki käymään Näsetissä rannalla jossa oli muutama muukin nauttimassa hienosta juhannussäästä. Ihmettelin, ku kellään ei näkyny olevan korkki auki siinä puolenpäivän aikaan lauantaina, Suomessa tälläseltä näyltä ei ois voinu välttyä. Niinjoo, siinä toinen juttu mitä täällä ihmeteltiin kun kerroin, että Suomessa juhannuksena on tapana roilottaa 3 päivää putkeen (Torstai, Perjantai ja Lauantai). Täällä kuulemma vaan juhannusaattona.
Näin myös ekaa kertaa juhannustangon (?). Ei ainakaa mun mielestä sielä Suomessa mikään perinne? Pistetään pitkä tanko pystyyn ja koristellaan se kaikenmaaiman risuilla ja tanssitaan sen ympärillä. Taas voi kysyä lisätietoja ruotsalaisilta, jos heräs jotain kysymyksiä. Mä en osaa vastata.
Illalla mentiinkin taas meidän ruotsiperheen hellään huomaan juhannuspäivän illalliselle ja viineille, ihana lopetus ihanaan päivään.

DSC_0150 DSC_0011 DSC_0013 DSC_0021 DSC_0026

Saturday, midsummeday was pretty much perfect. Sun was shining, over 20 degrees, American pancakes and strawberry jam for breakfast. After eating and dying on the sofa for a while, we went to a beach in Näset. There was few other people too, but what I think was weird is that no one had the bottles open already. In Finland you can’t avoid seeing people drinking in the early morning on midsummerday. And that’s another thing when people opened their mouths here and said whaaaaaaat? when I told that in Finland everyone usually parties 3 days in a row in midsummer. Thursday, Friday and Saturday. Here only on Friday.
For the first time I saw the Swedish midsummer pole (?). At least I think we don’t have that tradition in Finland? You decorate a big pole with leaves and all that kinda things and dance around it. If this brings more questions in your head, ask someone who is Swedish. I can’t answer.

In the evening we went to have a really nice midsummerday dinner with my Swedishfamily, such a nice ending to our wonderful day.

WIth love,
Roosa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s