What I miss in Finland

Vaikka täällä Ruotsissa asuminen onki ihanaa, enkä täältä haluu mihinkään lähteä niin on silti ihan sikana asioita mitä ikävöin Suomessa. Ensinnäki mun perhe ja laaja ystäväpiiri, mitä oon rakentanu pienestä lapsesta asti. Saanu parinkymmenen vuoden aikana niin paljon ihania ystäviä jotka on kokoajan ollu mun elämässä ja nyt kaikki on jääny sinne niin kauas. Ja mun rakas Äiti. Ihminen kelle voi puhuu ja avautua mistä vaan, joka kuuntelee ja ymmärtää ja rakastaa ehdoitta, mitä ikinä tekisinkään. Kenelle pystyin jokapäivä soittaa ja pyytää hengailee mihin vaan ja millon vaan ni aina se tuli.

Even though I love living here in Sweden and I don’t want to leave anywhere, it’s still quite lot of things I miss in Finland. First of all, my family and all of my friends. So many wonderful friends who have been in my life always and now everyone is so far. And my dear Mom. A person I can talk about anything and who listens and understands and loves unconditionally, whatever I do. I could call her everyday and ask to hang out where ever or when ever and she always came.
DSC_0006

Toinen asia mitä kaipaan on se, että kaikki toimii omalla äidinkielellä. Virastoasiat, työehtosopimukset, lääkereseptit kaikki viralliset tylsyydet ois niin paljon helpompi hoitaa omalla ädinkielellä eikä tarvis aina jännittää puhuuko virkailijat englantia ja aina pitää kaikenmaailman vakuutuskirjeet sun muut eläkepapereiden hankalat sanat pyytää jonkun kääntää ruotsista englanniks.

Another thing I miss is the fact that everything was working in my native language. All the official boredom would be so much easier to take care of with my own language. Don’t need to get nervous if someone doesn’t speak English somewhere, and don’t need to ask someone to translate some hard official letters from Swedish to English everytime.
DSC_0008DSC_0021

Reissumies, Valion mehukeitto, Pantterit, Hesburger, Cafe Picnic…… Hyviä korvikkeita löytyy kyllä, mut ei parhaita koskaan unohda ;)


DSC_0016
Paljon ikävöin, mutta tosi paljosta oon myös kiitollinen täällä. Tosi paljon uusia juttuja mitä Suomesta ei taas löydy, mitä ilman ois varmaan hankala elää jos Suomeen tulisin takasin. Ehkä joskus.. :)

A lot of thing I miss, but a lot of things I’m grateful for in Sweden. So many new good things we don’t have in Finland and would be probably difficult to live without if I came back there. Maybe someday.. ;)

You will never be completely at home again, because part of your heart always will be elsewhere. That is the price you pay for the richness of loving and knowing people in more than one place.”

― Miriam Adeney


With love,

Roosa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s