How to move abroad?

Ulkomailla asumisessa on niin paljon hyviä ja huonoja puolia. Tottakai se on iso asia ja muutos, joillekkin niin iso ettei sitä uskalla koskaan tehdä vaikka kuinka haluaisi. Jos mietin omaa muuttoani ja koitan miettiä mikä siinä oli vaikeeta ni en rehellisesti keksi mitään. Työn ja asunnon saanti vois olla sellaset jota vois sanoa hankalaks, mutta sehän on sama monella ihan sielä tutussa ja turvallisessa synnyinmaassakin. Ja siis puhun nyt vaan omasta kokemuksestani ja Ruotsista, en voi sanoo mitään mistään muista maista.

Moving abroad, there are so many pros and cons in it. Of course it’s a big thing and change, to some people it’s so big that they never do it although they really want to. If I try to think what was hard for me when I moved to Sweden, I honestly can’t figure out anything. Getting an apartment or a job might be hard but that might be hard in your own country too. And now I am talking about my own experience when moving to Sweden, I can’t say anything about other countries.

DSC_0036 Tässä alla muutama pikkujuttu mitä Ruotsiin muutto vaatii. Ensinnäkin tietenkin pitää olla paikka mihin mennä ja rahaa säästössä sen verran, että pystyy maksamaan ensimmäiset vuokrat ja takuuvuokran ilman hirveetä stressiä. Ite tulin ekan kerran aikalailla ilman säästöjä ja kaverin luo asumaan, eikä mitään ongelmaa.
Kun on saanu jonkun näkösen osotteen missä ikinä se onkaan ni voi hakea henkilötunnuksen jolla saat kaiken mahdollisen. Pääset lääkäriin, hammaslääkäriin, saat työn helpommin ja voit vaikka hankkia Åhlensille kantiskortin. ;)
Työtä löytyy Suomen ja vaikka Puolan kielellä jos niikseen tahtoo. Laittaa vaan googleen ruotsiksi “suomenkielinen työ ruotsi” ni johan alkaa lyyti kirjottaa. Siitä vaa valitsemaan ja työhakemuksia lähettelemään.
Nyt kuullosti ehkä liian helpolta, ei niitä työpaikkoja aina oo oikeesti tarjolla ja kämppääki on hankala saada. Aina jos on luonu etukäteen jonkun näkösiä kontakteja niin homma hoituu mutkattomammin. Esim. Facebookista löytyy suomenkielisiä ryhmiä eri maissa ja kaupungeissa, missä jengi puhaltaa yhteen hiileen ja auttaa toinen toisiaan kämppä-, työ- ja muissakin asioissa. Piirit on kuitenki suht pienet yleensä, ja kaikki tuntee toisensa.

Here are few little things you need to have/do when moving to Sweden. First of course you must have a place to go and some money in savings so you’re able to pay the first rents without stress.  When I came here for the first time I didn’t have much savings and just a friend with whom I could live, and it was no problem.
When you have got some address you can apply for a personal identity number, and with that everything is possible. You can go to the doctor, the dentist, you get the job easier and you can get Åhlens membercard ;)
The work can be found in Finnish or even Polish language if you want. Just Google in Swedish “Finnish work in Sweden” and there you go. Just choose the best and send an application ;)
Now I made it sound perhaps too easy, there aren’t always jobs available and finding an apartment can be hard. Always if you have made some contacts with people in advance, everything is easier. For example from Facebook you can find groups for Finnish people in different countries and cities, where people pull together and help each other with apartments, jobs and other stuff.

DSC_0034

Itse tänään sain hoidettua kolme kärpästä yhdellä iskulla, sain rakkaalle isoveljelleni kissahoitajan viikoksi, uus työkaverini pääs omaan rauhaan pois kommuuniasunnosta viikoksi ja mä sain kuvaajan blogiin, täydellistä?! Kaikki tää aikalailla Facebookin ja suomalaisten yhteenlyöttäytymisen takia ;)

DSC_0044
Muistakaa kaverit, jos haaveilee ulkomaillemuutosta ja pelkää että mitä jos kaikki meneeki huonosti uudessa maassa? Aina voi muuttaa takasin kotiin! Ja vaikka asiat ei meniskään just niiku haluu, ni mitä sitte? Kokeilee vaan uudestaan ja uudestaan, kyllä kaikki aina luonnistuu niinkun on tarkotus.

Remember guys, if your big dream is to move abroad and you are afraid what if everything goes wrong in the new country? You can always move back home! And even if things don’t go as planned, so? Just try again and again, everything always turns out as it’s meant to be.

Tsemppiä unelmienne saavuttamiseen ;*

<3: Roosis

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s