Mummi

Oon niin onnekas, että oon saanu kokea niin paljon ihania asioita mun Mummin kanssa. Mummi ei ole koskaan suuttunut mulle mistään, ei edes mun uhmaiässä tai vaikeimpina teinivuosina. En oo ikinä ees halunnu ärsyttää Mummia, koska Mummi oli mulle aina niin ihana ja halus aina mun ja muiden parasta. Mummi ei sairauksista eikä niiden oireista lannistunut, eikä ikinä valittanut kivusta. Jos MS taudin takia jalka alko reistailee ja kesken kävelyn lopetti toimintansa, potkastiin jalka takas liikkeelle ja naureskeltiin yhessä loppumatka. Joskus vein Mummin rantaan pyörätuolissa, mentiin liian lähelle vettä ja meinattiin upota kaislikkoon tuoleineen Mummeineen. Saatiin kuitenki yhteistuumin tuoli ylös ja takasin tielle eikä Mummi missään vaiheessa hermostunut, naureskeli vaan. Pyysin olla kertomatta Äitille, ja Mummi piti lupauksensa eikä kertonut.

Niin kauan ku muistan, oli aina onnenpäivät ku Äiti sano, että mennäänkö Mummille tai että Mummi tulee meille. Mummilta opin myös ihan mielettömästi taitoja, mistä tuun ikuisesti olemaan kiitollinen ja jotka opetan aivan varmasti mun tuleville lapsille. Viime talvena tylsyyspäissäni ajattelin alkaa neulomaan, mutta “enhän mä osaa”. Otin puikot kuitenki käteen ja jostain selkärangasta ne opit lapasen tekemiseen vaan tuli ja mieleen palas muistot kun ala-asteikäsenä piti koulussa neuloa säärystimet ja Mummi opetti. Neulo mulle toisen säärystimen valmiiksi ja kun tajus, että se oli liian hieno verrattuna mun tekemään niin purkas sen ja teki uuden ettei mun opettaja huomaa eroa.
Viime keväänä aloin tekemään karjalanpiirakoita, koska Ruotsista ei saa niitä ostettua. “Enhän mä osaa” niitäkään, mut jostain se niiden rypyttämisen osaaminenkin vaan tuli. Mummin kanssa lapsena niitä aina tehtiin ja ei onneks sekään oppi oo unohtunu eikä tuu unohtumaankaan.

Mummi on; pehmeän raikas ja puhdas tuoksu, Nallen ruispuuro, vaaleanpunainen teeastiasto, pastellisävyinen liukuvärjätty tyynyliina, suuri hyväntahtoinen sydän, helmikaulakorut, pitkät kauniit lakatut kynnet, pehmeä tukka, vadelmavene jäätelöt, paakkuinen perunamuusi ja mansikkakiisseli.

Mummi on nyt siirtynyt ajasta ikuisuuteen, mutta tulee elämään aina meidän sydämmissä ja muistoissa. Nuku rauhassa Mummi rakas <3

Et ole ikiunessa, et ole poissa,
olet tuhat tuulta puistikoissa,
olet valon välke aallokossa,
olet timantti hankien loistossa.
Et jättänyt meitä, et ole vaiti,
olet lintujen laulu taivaalla,
olet kuiskaus viljapellolla,
olet henkäys rakkaasi poskella.

Rakkaudella, Roosa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s